Mutluluğu Uzakta Aramayın

Beslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek şeklinde tanımlanmaktadır. Halbuki vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve 50’ye yakın türde besin öğesinin, yeterli ve dengeli bir şekilde besinler yolu ile alınması gerekmektedir. Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem taşır. Diğer yandan beslenme sadece fizyolojik bir olay gibi algılanmamalı, bunun sosyolojik ve psikolojik bir boyutunun da olduğu unutulmamalıdır. İnsanoğlu, mutlu olduğu kadar mutsuz olduğunda da bir şeyler yeme eğilimindedir. Kadın erkek, genç yaşlı ayrımı olmaksızın hayatta hemen herkesi mutlu eden tatlı bir kaçamaktır dondurma. Rengarenk seçenekleri ve birbirinden lezzetli tatları ile insanı adeta büyüler, serinlik ve ferahlık hissi verir, hepsinden ziyade tazelik, canlılık ve enerji kazandırır. Özellikle de çocuklar için…

Günlük kalsiyum ihtiyacı ortalama 800 mg iken, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda, gebe veya emziren bayanlarda, menopoz dönemindeki kadınlarda ve yaşlılarda bu gereksinim daha da fazladır. Yaklaşık 100 gr sade dondurma yaklaşık 1 büyük su bardağı sütün içerdiği kalsiyumu sağlamaktadır. Ancak dondurmalar ilave olarak şeker içermektedir. Parça çikolatalı olanları daha da yüksek enerjiye sahiptir. Külahı ve bir de dondurmanın üzerine eklenen toz fıstık, fındık, Hindistan cevizi veya soslar eklenince enerjisi daha da artıyor. Kilo sorunu olanların kase içerisinde, sade ve/veya meyveli dondurmaları tercih etmesi ve bahsi geçen soslardan uzak durmaları önerilmektedir. Hatta gerek ulusal gerekse uluslararası beslenme rehberlerinin önerileri doğrultusunda sorumluluk bilinci ile hareket eden, hijyenik koşullarda el değmeden üretimi gerçekleştirilen ambalajlı dondurmaları tercih etmek gıda güvenliği, kalite standardı ve düşük enerji içeriği açısından çok daha sağlıklı olacaktır.

1 – 1,5 yaşından sonra dondurma yenilebilir. Ancak yemeklerden hemen önce dondurma yenilmesi çocukta iştahı kapatabilir, geç saatlerde yendiğinde alınan enerji harcanamaz ise kilo alımına yol açabilir. Bu nedenle günün daha hareketli geçen saatlerinde ara öğün olarak tercih edilmesi ile özellikle yaz aylarının serin tadı olabilir. Sadece yazın değil, 4 mevsim tüketilebilir. Ancak her satıcıdan değil, güvenilir satıcı ve üreticilerin ürünlerinden tercih etmek gerekir.

Türkiye’de yıllık kişi başı ortalama 25 – 30 kg süt tüketimi söz konusudur. Bu rakam Avrupa Birliği ülkelerinde 80 – 90 kg, İskandinavya ülkelerinde ise 160 – 170 kg civarındadır. Ülkemizde de kişi başına süt tüketiminin yıllık 70 – 80 kg seviyelerine çıkarılması için çalışmalar yapılmalıdır. “Ağaç yaşken eğrilir” sözünden hareketle; çocukların nasihatten çok iyi örneğe ihtiyacı vardır. Süt içme alışkanlığı olmayan ebeveynlerin çocuklarının sütü sevmesini beklemek yenilgiyi baştan kabul etmektir. Bir çocuğa bir besini zorla vermekten ziyade, onu sevebileceği besinlere yönlendirmek daha doğrudur. Örnek olarak; çocuklar süt içmeyi pek sevmezler. Onun yerine yoğurt, peynir, ayran ve cacık da önemli bir kaynaktır. Ancak severek tüketecekleri dondurma ile de kalsiyum ihtiyacını karşılayabilirler. Özellikle yaz mevsiminde çocukların tatlı rüyası olarak kabul edilen dondurma, diğer besinlerle ve fiziksel aktivite ile dengelenmek koşuluyla günlük beslenmede rahatlıkla tüketilebilir. Diğer yandan günün büyük bir bölümünü hareketsiz geçiren ve spor yapmayan çocukların dondurmayı daha dikkatli tüketmeleri gerekir. Bu şekilde fiziksel aktiviteden uzak olan çocukların dondurmayı her gün yerine haftada ortalama 2 kez yemeleri önerilir.

Dondurma, özellikle çocukların en sevdiği atıştırmalık ara öğünlerden biridir. Aynı zamanda protein, kalsiyum, fosfor, çinko, potasyum, magnezyum gibi mineraller ile A, B2, B12, ve E vitamini kaynağıdır. Bu durumun farkında olan ve şişmanlık sorununun sağlığı nasıl etkilediğinin bilincindeki güvenilir firmaların ürettiği ambalajlı ürünlerin 1 porsiyonu “en fazla” 110 kkal. enerji, 3 gr doymuş yağ ve 20 gram şeker içermektedir. Dolayısıyla açıkta satılan dondurmalardan çok daha sağlıklı ve güvenilir haldedir. Okul çağındaki çocukların günlük almaları gereken enerji miktarları hesaplandığında ara öğünde 1 porsiyon ambalajlı dondurmanın tüketilmesi gayet masumdur.